Какво означава да бъдеш младши технолог в ПРЕСТИЖ? Как образованието подготвя бъдещите хранителни технолози за работа в индустрията? Какви са предизвикателствата в началото на професионалния път на младите? Интервю с Магдалена Стойчева, младши технолог в ПРЕСТИЖ.
Защо избра специалността „Технология и дизайн на храни и ароматно-вкусови продукти” в УХТ – Пловдив?
Още от 10 клас разбрах за специалността, проучих университета и възможностите за реализация. Не бях съвсем сигурна в коя сфера точно ще се развивам, тъй като с тази специалност има доста опции. Бях сигурна обаче, че това е правилният избор и че в производството се търсят кадри и хора, които да допринасят с идеи и да внедряват нови технологии.
Как обучението те подготви за работа в сектора?
Обучението от 4 години ми даде знания в много области – 4 вида химии, микробиология, добавки в храните, суровинознание, процеси и апарати и др. Също така, благодарение на практическите упражнения в лабораториите на университета, се чувствам уверена и запозната с провеждането на различни анализи и съораженията нужни за тях.
Разкажи ни малко за твоята работа – какво всъщност правиш ти?
Започнах работа в ПРЕСТИЖ като младши технолог. Работата ми се състои в разработването на нови продукти или подобряване на вече съществуващи такива. Провеждам и присъствам на дегустации, тествам нови суровини, следя процеса на производство и още много други неща.
Какво ти носи най-голямо удоволствие в работата?
За мен са интересни новите тенденции и ми носи удоволствие това, че имам въможността да творя и мнението и идеите ми, като на един млад и тепърва учещ се човек, се ценят и чуват.
Какви са предизвикателствата, които срещаш в твоята професия?
Сама по себе си професията на един технолог е изпълнена с ежедневни предизвикателства от различен характер и вземане на важни решения. Предизвикателство, лично за мен, на този етап е работата с различни документи и сертификати.
Какво те накара да кандидатстваш за работа в ПРЕСТИЖ след завършване на образованието си?
Mного харесвам продуктите на компанията и мои колеги и преподаватели от университета ме посъветваха да кандидатствам точно тук. Когато видях обявата за „Младши технолог“ се зарадвах много, че има свободно място точно за позицията, която търся.
Какво най-много ти харесва в културата на компанията и работната среда?
Работната среда е подкрепяща и мотивираща, предоставя възможности за развитие и поемане на нови предизвикателства. Най-много ми харесва балансът между професионализма и добрия екипен дух, който прави работния процес не само продуктивен, но и приятен.
Какъв съвет би дала на всички студенти и ученици, които имат интерес към хранителните технологии?
Не се колебайте да работите в хранителната индустрия. Това е сфера, която винаги ще има потребители и винаги има какво ново да предложите на пазара. Освен това, знанията, които ще придобиете в университета, са безценни и ще ви помогнат в бъдеще.
Как виждаш бъдещето на твоята професия?
Виждам бъдещето на хранителната индустрия като силно ориентирано към иновации, устойчиви практики и подобряване на качеството на храните. В моята професия ще се стремя да се усъвършенствам в това да създавам вкусни продукти отговарящи на новите тендненции.
Какво означава за теб ПРЕСТИЖ?
ПРЕСТИЖ е повече от работното ми място, това е име, което с гордост казвам когато се представям. Някои от продуктите са пряко свързани с много мили спомени от детството ми и се възхищавам как различните марки на ПРЕСТИЖ са се утвърдили на пазара във времето и никога няма компромиси с качеството – винаги №1!
Истински се припознавам в ценностите на компанията – от всеки от нас зависи да ставаме все по-добри!