Кариера в ПРЕСТИЖ: развитие, динамика и нови знания

Запознайте се с Ивалина – хранителен технолог в ПРЕСТИЖ. Още от дете тя открива своята любов към сладкарството, а днес ролята ѝ  в компанията е насочена към цялостното производство – да следи, анализира и търси решения. В интервюто говорим за динамиката на професията – движеща сила за Ивалина, за предизвикателствата и вътрешната мотивация за развитие.

Защо избра специалността „Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските продукти“ в Университета по хранителни технологии в Пловдив?

Още от дете обичах да прекарвам време в кухнята с майка ми – наблюдавах я, учех се от нея и се вдъхновявах. Кулинарията ме привличаше, но усещах, че в мен гори любопитство, което отива отвъд готвенето. Исках да знам повече от това как се приготвя една храна, исках да знам защо – какво стои зад всяка стъпка, как се променят съставките, как науката и изкуството се преплитат в създаването на вкусове и текстури. Този стремеж към знание ме отведе в професионалните кухни, където сладкарството ме омагьоса напълно. Именно тази любов ме насочи към специалността.

Как обучението те подготви за работа в сектора?

Най-ценното, което получих, беше начинът на мислене. Научих се да си задавам въпроси, да търся решения, да бъда проактивна, да не се отказвам, когато срещна предизвикателства. Именно тази нагласа се оказа най-голямото предимство в динамичния и непрестанно променящ се свят.

Разкажи ни малко за твоята работа

Вече не се занимавам пряко с технологичните процеси или със създаването на продукти, но това не означава, че съм далеч от тях. Моето внимание е насочено към цялостното производство – следя, анализирам, търся решения. Работата ми не е просто да наблюдавам процесите – тя е да разбирам как работят, как могат да се подобрят и как да намирам най-добрите решения, за да върви всичко напред.

Какво ти носи най-голямо удоволствие в работата?

За мен работата е страст и пътуване – пътят от идеята или казуса, до неговото решение. Именно този процес ми носи най-голямо удоволствие – търсенето, размишленията, пробите, моментът, в който откриваш правилния отговор.

Какви са предизвикателствата, които срещаш в твоята професия?

Работата ми е динамична и изпълнена с предизвикателства, но точно това я прави интересна. Едно от най-големите предизвикателства е работата с хора – всеки има различен опит, гледна точка и начин на работа. Но точно в това се крие красотата на екипната работа, когато обменяме идеи и обсъждаме процесите заедно, винаги има нещо ново, което можем да научим един от друг.

Какво те накара да кандидатстваш за работа в ПРЕСТИЖ?

Кандидатствах за работа в ПРЕСТИЖ, защото исках отново да се завърна към сладкарството и да се развивам в среда, която предлага динамика, мащаб и иновации. Технологичните процеси и продуктите на компанията винаги са ми били интересни, а възможността да участвам в нови проекти и да трупам нови знания ме мотивира още повече. За мен е важно да бъда на място, където мога да работя, да раста, да уча, да усъвършенствам уменията си и да се развивам професионално. В ПРЕСТИЖ виждам именно такава възможност и вярвам, че пътят ми тук тепърва ще ми носи нови предизвикателства и успехи.

Какво най-много ти харесва в културата на компанията и работната среда?

Най-много ми харесва динамиката в компанията – темпото е високо, всеки ден носи нови предизвикателства, а работната среда те държи ангажиран и мотивиран. Това е място, където можеш да учиш много, да се развиваш и да виждаш реални резултати от труда си. Още нещо, което ценя, е екипът – тук се работи с истински професионалисти, хора с опит и знания, от които можеш да черпиш вдъхновение. Вярвам, че в такава среда винаги има възможност за развитие.

Какъв съвет би дала на всички студенти и ученици, които имат интерес към хранителните технологии?

Ако мога да дам един съвет на студентите и учениците, които сега започват своя път в тази специалност, той би бил: не се отказвайте, бъдете търпеливи и никога не спирайте да учите. Светът на хранителните технологии непрекъснато се променя, затова е важно да бъдеш адаптивен – да се учиш от опита, да търсиш нови решения и да не се страхуваш да експериментираш.

Как виждаш бъдещето на твоята професия?

Професията инженер-технолог ще да бъде свързана с много повече от следене на процеси, тя ще изисква анализ, креативност и способност за адаптация. Вярвам, че все повече ще се търсят решения за по-здравословни продукти, устойчиво производство и оптимизиране на процесите. След 10 години технологиите вероятно ще бъдат още по-автоматизирани, а изкуственият интелект ще играе ключова роля в производствените процеси – от контрола на качеството до създаването на нови рецептури. За мен бъдещето на тази професия не е просто в спазването на технологии и рецептури, а в разбирането и подобряването на цялостния процес – от идеята до крайния продукт.

Какво означава за теб ПРЕСТИЖ?

За мен ПРЕСТИЖ е не просто място за работа – това е семейство. Семейство, в което всеки има своята роля, но всички работим с обща цел – да създаваме продукти, които носят радост. ПРЕСТИЖ е дом на професионализма, вдъхновението и споделената страст.

Но най-вече, ПРЕСТИЖ е усещане – за принадлежност, за сигурност, за гордост от добре свършената работа. Това е мястото, което ме мотивира да продължавам да се развивам, защото знам, че съм част от нещо значимо.

 

Сподели: 

Виж още

Кариера в ПРЕСТИЖ: развитие, динамика и нови знания

Кариера в ПРЕСТИЖ: развитие, динамика и нови знания - prestige96.bg

Забавления с НАЯ за малки и големи през юни

Забавления с НАЯ за малки и големи през юни - prestige96.bg

ПРЕСТИЖ с подкрепа за благотворителния маратон RUN2GETHER

ПРЕСТИЖ с подкрепа за благотворителния маратон RUN2GETHER - prestige96.bg

ПРЕСТИЖ Wellness с признание на INNOVISION AWARDS 2025

ПРЕСТИЖ с признание на INNOVISION AWARDS - prestige96.bg

ПРЕСТИЖ С ПОДКРЕПА ЗА MЛАДИТЕ И ТАЛАНТЛИВИ ХОРА НА БЪЛГАРИЯ

ПРЕСТИЖ С ПОДКРЕПА ЗА MЛАДИТЕ И ТАЛАНТЛИВИ ХОРА НА БЪЛГАРИЯ - prestige96.bg

ПРЕСТИЖ WELLNESS – ВКУСНОТО ПОЛЕЗНО

ПРЕСТИЖ WELLNESS – ВКУСНОТО ПОЛЕЗНО - prestige96.bg